zondag 16 maart 2008

Stamceldonatie

De laatste weken hoorde ik van heel wat vrienden en familie dat ze erg graag willen helpen en ook bereid zijn om stamceldonor te zijn. Voor hen een beetje meer uitleg hieronder.
Je kan geen stamcellen doneren 'op naam'. Wat meteen al wil zeggen dat je geen stamcellen kan 'afgeven' en dat die dan sowieso voor mij bestemd zouden zijn.
Als je je opgeeft als stamceldonor, moet je bij het Rode Kruis terecht. Zij zullen bloed afnemen en een typering van je bloed opstellen. Deze typering komt dan in de donorbanken terecht.
Als er dan iemand (eender wie) nood heeft aan dit type bloed/stamcellen, zullen ze je vragen als donor op te treden.

Hoe gaat zo'n stamceldonatie nu in z'n werk?
Enkele dagen voor de stamceldonatie zal je een paar spuitjes krijgen (dit kan thuis). Op de dag zelf ga je dan +/- 4 uur aan een soort dialyse, waarbij de stamcellen uit je bloed gefilterd worden. Je bloed gaat daarvoor even door de dialyse, en na de filtering krijg je je eigen bloed terug.

Als je een bloedtype hebt dat niet zo frequent voorkomt, kan het zijn dat je zelfs nooit opgeroepen wordt als donor. Met een meer voorkomend bloedtype, is de kans natuurlijk groter.

Zo, ik hoop dat het 'stamcellenverhaal' een beetje duidelijker is geworden.
Nog vragen? Je weet me te vinden!

1 opmerking:

Anoniem zei

Stamceldonatie is inderdaad SUPER, SUPERBELANGRIJK!

Het is dan ook niet meer dan 'medisch verantwoord' om als UZA hematoteam mee aan deze bel te trekken...

Nog een extra tip voor wie altijd meer wil weten (en wie wil dit nou niet?): een beetje meer info ivm stamceltransplantatie in het UZA: ‘Bloedcellen in nood…’

http://www.maguza.be/artikel_detail.asp?IdArtikel=274

http://www.maguza.be/dossiers_detail.asp?IdDossier=16

En, het mag absoluut gezegd worden, een dikke proficiat aan de makers van dit leuke Plantynblog; het is werkelijk dé perfecte Complementaire Therapie!

dr Ann, Inge, Irma, Isabelle en de professoren Berneman, Schroyens en Gadisseur